Procesna Informatika

PIT (MES – Level 2)

Odjel procesne informatike se bavi sljedećim cjelinama:

Sustavi za planiranje i izvođenje proizvodnje se bave kratkoročnim planiranjem proizvodnje na nivou jedne automatizirane tvornice u kojoj može biti više automatiziranih linija proizvodnje. Ovakav sustav omogućava praćenje svih parametara procesa proizvodnje te daje izvješćivanje u realnom vremenu. Izvješćivanje obuhvaća pojedinačnu kvalitetu proizvoda, efikasnost, produktivnost i ostale ključne indekse proizvodnje uključujući energetski aspekt. 

Sustav nadalje radi automatsku poveznicu s poslovnim sustavom tvrtke te automatski prikuplja zahtjeve za proizvodnju, radi njihovu pretvorbu u naloge za proizvodnju kojima dodjeljuje optimalne parametre proizvodnje te raspoređuje naloge u plan proizvodnje. 

Nadalje se prema planu proizvodnje svaki nalog u datom trenutku šalje u automatiziranu opremu koja izvršava automatiziranu proizvodnju zajedno sa setom parametara koji je potreban za njeno izvršenje. Nakon izvršenog praćenja izvršenja proizvodnje sustav kreira već opisana izvješća te šalje automatska izvješća nazad u poslovni sustav tvrtke.

Ovakvi sustavi nalaze primjenu u svim automatiziranim industrijama kod kojih se upražnjava pojedinačna ili serijska proizvodnja. Kako je integracija prema potrebi izvedena horizontalno gdje se povezuje više automatiziranih procesa, sustav ima osnove za izvedbu višestruke optimizacije plana i procesa proizvodnje s obzirom na efikasnost, energetsku učinkovitost, minimiziranja održavanja opreme, utroška opreme i sirovina itd. 

Ovakav složeni sustav omogućava trenutni uvid u veliki broj stanja procesa u više proizvodnih cjelina što mu omogućava pravovremenu reakciju na moguće situacije u proizvodnje kao i optimizaciju planiranih zastoja te minimiziranje neplaniranih zastoja proizvodnje.

Moderne tvornice danas teško ili nikako mogu biti konkurentne bez ovakvih sustava. Naše višegodišnje iskustvo koje ima tim stručnjaka koji su realizirali na desetke ovakvih projekata garancija su za uspjeh i dobru odluku potencijalnih klijenata.

Sustavi informatičke integracije u pravilu vrše integraciju različitih sustava na informatičkom nivou gdje se tipično zahtijevaju radnje nad podacima kao što je spremanje i opsluživanje u realnom vremenu. 

Sustavi su tipično bazirani na klijent server informatičkim tehnologijama, a po potrebi mogu biti distribuirani. Primjeri takvih aplikacija su sustav informiranja putnika za željezničke, autobusne ili druge promete na lokalnom ili globalnom nivou. 

Osim informiranja putnika, ovakav sustav prikuplja aktualne podatke iz sustava praćenja prometa te dobivene informacije prikazuje na za to predviđenima panoima ili zaslonima postavljenima po kolodvorima ili stanicama.

Pretplatite se na naš newsletter

    Šaljemo novosti iz svijeta automatizacije i informacije o popustima u našim proizvodima i uslugama.